spring naar de leestekst

HomeProfessional1

"IkPas", zet je alcoholgebruik op pauze

vrijdag 09 februari 2018

blauwe rubberen armbandjes met de tekst ik pasWoensdag 14 februari start de landelijke actie "IkPas". Dit jaar voor de derde keer. De campagne daagt alcoholgebruikers uit om 30 of 40 dagen niet te drinken. Het is een uitdaging voor mensen, om te kijken wat een alcoholpauze met hen doet en het helpt om bewuster om te gaan met je alcoholgebruik.

Veel mensen drinken alcohol. Op een feestje of verjaardag, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Om deze gewoonte te doorbreken en Twentse burgers te stimuleren ondersteunt GGD Twente samen met Tactus deze landelijke IkPas actie.

 

Alcoholgebruik in Twente

Twente kent een relatief hoog percentage zware drinkers. De meeste zware drinkers zijn te vinden in de groep 19-35 jaar. Het is een bekend gegeven dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door hun omgeving; ouders, vrienden, familie, maar ook mensen met voorbeeldfuncties. Deelname aan IkPas kan een goede aanleiding zijn om hierover in gesprek te komen.

 
Waarom meedoen?

Meedoen levert ook echt iets op. Mensen die hebben meegedaan aan de actie geven aan zich fitter te voelen en beter te slapen. Ruud Rutten, bestuurder Tactus: “Ik heb al eens eerder 30 dagen niet gedronken en dat is wel leerzaam. Je merkt dan hoe sociaal wenselijk het is om te drinken. Maar ook dat mild drinken negatieve invloed heeft op je slaap, je gewicht en je fitheid. Ik werd er dus fitter van.”

 

Ook worden mensen zich meer bewust van hun eigen alcoholgebruik. Jan Martin van Rees, wethouder Losser: “Het gebruik van alcohol is veel te vanzelfsprekend. Een maandje zonder maakt ons daarvan bewust en helpt ons het nut van onze ingesleten gewoonten eens te heroverwegen”. Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid merkte dat zij door het pauzeren van haar alcoholgebruik bewuster nadacht over het drinken van alcohol. “Na mijn deelname aan IkPas vorig jaar werd ik mij bewust van de vanzelfsprekendheid om een alcoholisch drankje te nuttigen. Het doorbreken van deze gewoonte vond ik best lastig. Daarom ga ik ook dit jaar de uitdaging aan.”

 

Aanmelden

IkPas biedt in de maanden voorafgaand aan de actie en tijdens de actie zelf ondersteuning, zodat deelnemers optimaal voorbereid met hun goede voornemen aan de slag gaan. Inschrijven voor de actie kan op ikpas.nl. Je kunt kiezen of je 30 of 40 dagen meedoet aan deze uitdaging. De 40 dagen variant, start direct na carnaval op 14 februari en de 30 dagen variant, start op 1 maart.

 

Lokale initiatieven

Op dinsdag 6 maart, van 19.30 - 21.00 uur organiseert de Universiteit Twente, als onderdeel van de studium generale, een lezing over de effecten van de ‘IkPas’ campagne. GGD Twente presenteert de cijfers over het drinkgedrag in Twente. Meer informatie vind je op de website van Universiteit Twente.

 

GGD Twente Panel

Geef ons een paar keer per jaar je mening!  Lees meer...

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp?
Voer uw naam in
Voer een geldig e-mail adres in
Voer uw vraag in
Probeer het opnieuw