spring naar de leestekst

HomeProfessional1

Opnieuw veel SOA's in Twente

donderdag 22 juni 2017

zorgelijk kijkende vrouw op rand van bed, met slapende man op achtergrondIn 2016 zijn er in totaal 3.860 bezoekers op het SOA-spreekuur van GGD Twente geweest. Van deze bezoekers had 20,2% één of meer SOA’s. Dit vindpercentage is in de regio Twente hoger dan in heel Nederland (18,4%).

 

Veel 'gewaarschuwde' bezoekers

Opnieuw was het SOA-vindpercentage hoog onder bezoekers die voor een SOA waren gewaarschuwd door een (ex-)partner. Ruim 1 op de 3 van hen had een of meer SOA’s. Hieruit blijkt het belang van een goede partnerwaarschuwing bij SOA-bestrijding.

 

Chlamydia meest gevonden SOA

Chlamydia is en blijft de meest voorkomende SOA. We vonden in 2016  625 keer een chlamydia-infectie onder de bezoekers. Landelijk zijn er in 2016  20.698 chlamydia-infecties vastgesteld. Een chlamydia-infectie kun je hebben zonder dat je het merkt. En je draagt het makkelijk over.

 

Sense-spreekuren

Naast het testen van SOA is het Sense-spreekuur een belangrijk onderdeel van de Poli Seksuele gezondheid van GGD Twente. In 2016 was anticonceptie het meest besproken onderwerp.

 

Wat doet we nog meer?

Naast de SOA-spreekuren zet GGD Twente ook in op preventie. Zo verzorgt het team Seksuele gezondheid advies en training aan professionals die werken met jongeren. Ook voor risicogroepen organiseert GGD Twente voorlichting en activiteiten. Daarnaast maken we met verschillende acties het thema seksualiteit bespreekbaar en promoten we onder jongeren de website Sense.info.

 

Jaarlijkse onderzoek

De resultaten zijn afkomstig uit de "Thermometer Seksuele Gezondheid". Hierin staan de jaarlijkse cijfers over SOA’s en seksualiteitszorg van de vijf GGD’en in Oost-Nederland, waaronder GGD Twente.

 

GGD Twente Panel

Geef ons een paar keer per jaar je mening!  Lees meer...

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp?
Voer uw naam in
Voer een geldig e-mail adres in
Voer uw vraag in
Probeer het opnieuw