Vergrijzing, chronisch zieken, alcoholgebruik, overgewicht… In Twente nog net iets meer dan in de rest van het land.

Toch ervaart 77% van de Twentenaren de gezondheid als goed. Of zelfs zeer goed! Gezondheid is dan ook méér dan niet-ziek zijn. Op deze manier kijken wij graag naar gezondheid. We noemen dit "Positieve Gezondheid".

portret van Karlijn met een kistje met appels en bananen in haar handdoor: Karlijn Tijhuis, Adviseur gezondheidsbevordering

Op bezoek bij Radio 350

Hoe zorg je dat mensen zich gezond gedragen? Dat is mijn werk als gezondheidsbevorderaar. Vaak vragen mensen mij: "wat is gezondheid dan precies?”. Zo ook tijdens mijn bezoek bij Radio 350, waar ik te gast was bij het programma ‘Laten we Welzijn’. Radio 350 is de lokale omroep voor de gemeente Rijssen-Holten.

Ik heb een koortslip, ben ik nog gezond?

Ik vraag Gerdien Tigelaar, de presentatrice, wanneer vind jij mij nog gezond? Als ik een koortslip heb? Als ik een burn-out heb? En wat nou als ik kanker heb? Deze vraag heb ik vaker gesteld. Gerdien reageert verrassend.

Met een koortslip vindt zij mij gewoon gezond. Een burn-out vindt Gerdien heel sneu. "Mensen zijn dan de zingeving van hun bestaan kwijt. Dat vind ik altijd zo jammer. Er zijn nog genoeg leuke dingen die je dan niet ziet", legt Gerdien uit. Zelf kent Gerdien veel mensen die kanker hebben en daar heel positief mee omgaan.

Dit is precies waar ik het met haar over wil hebben. Deze brede kijk op gezondheid geeft veel meer ruimte om je gezond te voelen. Ook als je ziekte, beperkingen of problemen ervaart.

Een betekenisvol leven

Ik vertel Gerdien over een man met suikerziekte. Hij komt al lange tijd bij de huisarts om zich te laten spuiten. De huisarts heeft gezegd dat hij dit eigenlijk zelf moet kunnen, maar hij blijft terugkomen. De huisarts besluit het over een andere boeg gooien. Hij gaat met de meneer in gesprek over waar hij gelukkig van wordt. Wat blijkt, de man mist zijn oude baan als buschauffeur.

De huisarts brengt hem in contact met een vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie regelt vrijwilligerswerk voor hem in het lokale ziekenhuis. Hij mag bezoekers met een golfkarretje van en naar de juiste plek brengen. Dit blijkt een schot in de roos. De volgende dag staat meneer bij de huisarts op de stoep. "Je moet me leren spuiten, want ik moet weer naar mijn werk". Een mooi voorbeeld van een brede benadering van gezondheid, waarin de mens staat centraal en niet de ziekte of beperking.

Zelf aan de slag

Gerdien vraagt: wat als mensen hier zelf mee aan de slag willen? Ik vertel dat er een mooi hulpmiddel is om je eigen gezondheid in kaart te brengen. Je vult online een vragenlijst in over hoe jij je gezondheid ervaart. De uitslag krijg je in de vorm van ‘gezondheidswebje’. Dit kan helpen te bepalen of je iets zou willen veranderen en wie of wat je daarvoor nodig hebt.

Ben jij als lezer ook benieuwd?

Ga naar Mijn Positieve Gezondheid