Weet je nog, de tijd dat de sigaretten in glazen op tafel stonden?

Dat jij een asbak kleide voor één van je ouders?

En dat de docent tijdens het lesgeven een sigaret opstak?

fotoportret van Judith Waleczekdoor: Judith Waleczek, Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Twente

Zelfs in de buurt van kinderen werd vroeger volop gerookt. Inmiddels weten we hoe schadelijk roken is voor je gezondheid. Daarom zijn sigaretten tegenwoordig steeds minder zichtbaar in onze samenleving en niet meer aantrekkelijk om te kopen. Roken is minder normaal geworden en steeds meer plekken worden rookvrij.

Rookvrije Generatie

Ieder kind heeft het recht om volledig rookvrij op te groeien, dat vindt ook de GGD. GGD Twente zet zich in voor een Rookvrije Generatie, want jong geleerd is oud gedaan. Judith Waleczek, adviseur gezondheidsbevordering, legt het uit: Iets waar je niet aan verslaafd bent, hoef je ook niet af te leren. Daarom moeten we kinderen niet blootstellen aan de verleiding om te beginnen met roken. Maar wat kun jij doen om kinderen rookvrij op te laten groeien?

♥ Geef het goede voorbeeld

Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs wel aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken. Door niet te roken in de buurt van kinderen geef je het goede voorbeeld en voorkom je het schadelijke meeroken.

♥ Teken voor een rookvrije omgeving

Schoolterreinen zijn sinds 1 augustus rookvrij en op steeds meer plekken waar kinderen sporten en spelen wordt niet meer gerookt. Voor jongeren wordt de stap naar hun eerste sigaret dus steeds groter en wordt roken steeds minder vanzelfsprekend. Ook steeds meer sportverenigingen en speelplekken worden rookvrij. Wil jij dat jouw sportclub of speelplek rookvrij wordt? Teken dan, met één klik op de knop, voor rookvrij.

♥ Stoppen met roken

Zoals iedereen wel weet is roken een hardnekkige verslaving en niet goed voor je. Wil jij stoppen met roken, maar heb je daar wel wat hulp bij nodig? In Twente kunnen we jou op verschillende manieren ondersteunen:

Jeugdmonitor

We zijn al goed op weg naar een Rookvrije Generatie, vertelt Judith. Roken wordt steeds minder populair onder jongeren en dat is ook te zien in de cijfers van de Jeugdmonitor. In vier jaar tijd is het aantal jongeren in Twente dat dagelijks rookt namelijk gehalveerd. Benieuwd? Bekijk de resultaten van het onderzoek naar roken onder jongeren op Twentse Gezondheidsverkenning.

Iedereen kan iets doen, want samen dragen we bij aan een Rookvrije Generatie in Twente. Hoe ga jij aan de slag?