Ze nemen jou al vloggend mee, achter de schermen bij de GGD!


Een teststraat voor kinderen

Vlog 7, 4 maart 2021

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen een coronatest doen. Onlangs zijn de scholen weer open gegaan en daarmee is het testen van kinderen belangrijker geworden.
In Goor hebben we een speciale kinderteststraat. Maar wat is het verschil met een gewone teststraat? Ilse ging langs bij de kinderteststraat en kreeg een rondleiding van Stefan. Stefan heeft de meeste kinderen van Twente getest en is daarmee een echte expert.


Vaccinatie, prik, spuit...

Vlog 6, 26 februari 2021

Vorige week ging collega Stefanie langs bij de vaccinatielocatie in Almelo. Arts Nejra liet ons de route door de locatie zien. Deze week vertelt ze ons meer over het vaccin zelf: Wat is dat roze dingetje op de spuit? En wat doen we met de spuiten die al gebruikt zijn?


Op reis door de vaccinatielocatie in Almelo

Vlog 5, 18 februari 2021

Steeds meer mensen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daar zijn we blij mee. In Twente kunnen mensen op dit moment terecht bij twee vaccinatielocaties. De derde opent in maart.
Maar hoe ziet zo’n locatie er eigenlijk uit? En langs welke medewerkers kom je als je je prik gaat halen? Stefanie nam een kijkje bij onze locatie in Almelo.


Een kijkje achter de schermen bij LabMicTA

Vlog 4, 3 februari 2021

Op onze L-coronatestlocatie bij Universiteit Twente heeft LabMicTA speciaal voor de antigeentest, ook wel sneltest genoemd, een klein laboratorium ingericht.
Wat gebeurt er in dat lab? Hoe onderzoekt LabMicTa de afgenomen sneltesten? Ilse nam een kijkje achter de schermen…

Wil je weten hoe de PCR-test wordt uitgevoerd in het laboratorium?
LabMicTA legt het uit in deze video.


Langs bij testers Sanne en Sharon

Vlog 3, 26 januari 2021

Sanne en Sharon zijn testers bij GGD Twente. Ze werken in de L-locatie bij Universiteit Twente. Stefanie is benieuwd hoe hun werkdag eruit ziet en gaat bij ze langs.

“Voordat we de teststraat ingaan desinfecteren we onze handen en zetten we een mondkapje op. We beginnen ’s ochtends met alles klaar te zetten in onze testhokjes”, vertelt Sanne. De teststraat op de L-locatie is geen drive-in, maar een walk-through. Mensen lopen door de teststraat en krijgen een hokje toegewezen waar ze getest worden. De testers hebben persoonlijke beschermingsmiddelen aan en staan klaar om de test af te nemen.

PCR- en antigeentest

Bij de L-locatie neemt GGD Twente twee testen af, de PCR-test en de antigeentest. Sharon vertelt erover: “De PCR-test wordt zowel in de keel als in de neus afgenomen. Het belangrijke daarbij is dat je eerst de keel afneemt om daarna de neus te testen. Dat duurt beide drie seconden. Bij de antigeentest nemen we alleen een swap af in de neus.” De uitslag van een antigeentest is er veel sneller. Daarom wordt deze test ook wel een sneltest genoemd. “Zodra de test is afgenomen, gaat deze direct naar het laboratorium die achter de teststraat is gevestigd. Daar wordt meteen gekeken of de uitslag positief of negatief is”, vertelt Sharon.

Angstig

Sommige mensen zijn angstig voor het afnemen van een coronatest. “Er zijn heel veel mensen die voor het eerst bij ons komen en helaas al wilde verhalen van andere mensen hebben gehoord”, vertelt Sanne. “We beginnen altijd met goed uitleggen wat we gaan doen, hoelang het duurt en we blijven met de mensen praten. Vaak tellen we de drie seconden dat we in de keel of neus zitten, met ze af.”

Volgende week gaat Ilse langs bij het laboratorium en krijgt ze te zien hoe de testen in het lab worden verwerkt.


Nieuwe test- en vaccinatielocatie: de voorbereidingen

Vlog 2, 12 januari 2021

GGD Twente heeft een grote test- en vaccinatielocatie geopend. Collega Ilse Voortman nam een kijkje bij de voorbereidingen en de opbouw van onze nieuwste locatie. In een grote tent op parkeerplaats P3 van de Universiteit Twente begint GGD Twente vrijdag 15 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers.

Test- en vaccinatielocatie

De L-locatie is al even in gebruik. Sinds 6 januari test GGD Twente hier mensen op het coronavirus. Op deze locatie kunnen 10 testlijnen worden ingezet. Dianne Wegereef, coördinator teststraat, vertelt in de vlog over de grootste verschillen tussen de L-locatie en de andere testlocaties van GGD Twente: “Deze locatie is natuurlijk veel groter. We kunnen hier veel meer tests afnemen dan bij onze andere locaties. Onze andere teststraten zijn drive-in-locaties, dit is een walk-thru, je loopt er doorheen. Een ander belangrijk verschil is dat we in de L-locatie testen met PCR- én antigeen-testen. Bij de andere testlocaties in Twente, testen we alleen met PCR-testen.”

Vanaf vrijdag 15 januari begint GGD Twente met het vaccineren van zorgmedewerkers. “Zorgmedewerkers worden uitgenodigd door hun eigen werkgever. Wij als GGD zorgen dat ze worden gevaccineerd”, vertelt afdelingshoofd corona Liesbeth de Wit aan 1Twente. De komende weken vinden 300 tot 400 vaccinaties per dag plaats.

Meer weten over de L-locatie bij de Universiteit Twente? Bekijk dan ook de reportages van Tubantia en RTV Oost.


Op stap met Ilse en Stefanie

Vlog 1, 8 januari 2021

Ilse en Stefanie werken bij GGD Twente. Ilse als deskundige infectiepreventie en Stefanie als verpleegkundige corona. De komende tijd nemen zij jou mee achter de schermen bij de GGD. Vloggend gaan ze langs bij verschillende afdelingen en collega’s. Ga je met ze mee op stap?