Ze nemen jou al vloggend mee, achter de schermen bij de GGD!
Een teststraat voor kinderen
Vlog 7, 4 maart 2021
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen een coronatest doen. Onlangs zijn de scholen weer open gegaan en daarmee is het testen van kinderen belangrijker geworden.
In Goor hebben we een speciale kinderteststraat. Maar wat is het verschil met een gewone teststraat? Ilse ging langs bij de kinderteststraat en kreeg een rondleiding van Stefan. Stefan heeft de meeste kinderen van Twente getest en is daarmee een echte expert.
Videotranscript vlog 7
[ muziek ]
Rode achtergrond met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Ilse zit in de auto en is aan het rijden.
Ilse: Vandaag is het weer ‘Tukker on tour’. Ik ben onderweg van Enschede naar Goor. Onlangs zijn de scholen weer open gegaan en daarmee is het testen van kinderen best wel belangrijk geworden. Kinderen gaan niet naar dezelfde teststraat als volwassenen. Daarom ben ik onderweg naar Goor, naar de kinderteststraat. En daar heb ik afgesproken met Stefan.
[ muziek ]
Auto’s rijden op de weg. In de verte staat een geel bord waarop de afslag naar de GGD teststraat staat. Ilse is aangekomen bij de teststraat in Goor. Ze laat de buitenkant van het pand zien. Met pionnen en rood-wit lint zijn drie wegen gemaakt om met de auto de teststraat in te kunnen rijden.
Ilse is binnen en staat naast Stefan.
Ilse: Nou, ik ben dus in Goor. Bij Stefan. En Stefan, wat gaan we doen?
Stefan: Ja, ik neem je mee door de teststraat vandaag. De kinderteststraat.
Ilse: En Stefan heeft echt de meeste kinderen van Twente getest, dus hij is een echte expert.
Stefan: Yes!
[ muziek ]
Een witte auto staat in de teststraat. Bij elke lijn staat een witte tent en zwarte schermen om de privacy te waarborgen.
Ilse en Stefan staan in de teststraat. Op de achtergrond staan testers die wachten op de volgende auto. Ilse: Nu zijn we dus in de teststraat en daar moet je een mondkapje op. Stefan, waarom kunnen kinderen niet naar de gewone teststraat?
Stefan: Voor kinderen vinden we het fijn om wat extra tijd te nemen en ervoor te zorgen dat we ervaren testers hebben staan, zodat we iedereen in Twente op die manier goed kunnen testen.
Stefans handen zijn in beeld. Hij haalt het wattenstaafje uit de verpakking en laat deze zien aan de camera.
Stefan: Dit is dus het wattenstaafje. Hiermee gaan we in de keel en in de neus. In de neus voelt het een beetje alsof je water in de neus hebt met het zwemmen. In de keel moet je een beetje van hoesten.
Ilse en Stefan staan weer in de teststraat.
Ilse: Dus zo’n testje hoeft helemaal niet zoveel pijn te doen?
Stefan: Nee, het is een beetje vervelend. Maar we vinden alle kinderen die hier door de straat komen heel dapper en die geven we dan ook graag een GGD-beertje mee.
Stefan laat een klein knuffelbeertje zien. Het beertje heeft een wit t-shirt aan met het GGD logo erop.
Ilse: Als ouder wil je je kind natuurlijk goed voorbereiden op het testen. Wat is de gouden tip?
Stefan: De gouden tip is om het echt positief te houden, zowel vooraf als achteraf. Het testen duurt echt niet zo lang en aan het einde komt het eigenlijk altijd goed.
[ muziek ]
Rode achtergrond met het logo van de GGD.
Vaccinatie, prik, spuit...
Vlog 6, 26 februari 2021
Vorige week ging collega Stefanie langs bij de vaccinatielocatie in Almelo. Arts Nejra liet ons de route door de locatie zien. Deze week vertelt ze ons meer over het vaccin zelf: Wat is dat roze dingetje op de spuit? En wat doen we met de spuiten die al gebruikt zijn?
Videotranscript vlog 6
[ muziek ]
Rode achtergrond met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Stefanie loopt door de vaccinatielocatie in Almelo. Naast haar staat arts Nejra.
Stefanie: De vorige keer heb je mij de route laten zien hoe het hier binnen de vaccinatielocatie gaat. Kun je mij ook wat meer inhoudelijk vertellen over de prik?
Nejra: Zeker, ik heb er hier eentje bij de hand.
Ze laat de spuit zien.
Nejra: Voor onderwijsdoeleinden is deze gevuld met handalcohol. Normaalgesproken krijgen mensen hiermee dus het vaccin ingespoten in hun arm. Dit is de hoeveelheid die je ongeveer binnen gespoten krijgt.
Nejra laat de spuit zien en blijft op afstand van Stefanie.
Nejra: Even op 1,5 meter afstand. Zoveel. Dus het valt eigenlijk reuze mee.
Nejra wijst naar de naald op de spuit.
Nejra: Dit is de normale naald die we gebruiken. De naald heeft een blauw onderkantje, een roze veiligheidskap en een beschermhoesje voor de naald zelf.
Nejra laat zien hoe de veiligheidskap van een spuit wordt verwijderd. Ze klapt het roze veiligheidskapje om en haalt de beschermhoes van de naald. Daarna klapt ze de veiligheidskap weer terug.
De vaccinatiecabines komen in beeld en worden van bovenaf gefilmd.
Stefanie en Nejra staan in een vaccinatiecabine.
Stefanie: En wat doen jullie met de spuiten die al zijn gebruikt?
Nejra wijst naar de tafel die achter Stefanie staat en zegt: Normaalgesproken staat op de tafel die achter jou staat een aantal afvalbakken en daar worden ze dan allemaal in weggegooid. Als die bakken vol zijn, dan gaan ze weer naar een speciaal soort bak. Een soort moeder van alle afvalbakken. En op die manier zorgen we dat het op een goede manier weggegooid wordt.
Stefanie: Duidelijk, dank je wel voor je informatie vandaag.
Nejra: Graag gedaan.
[ muziek ]
Rode achtergrond met het logo van de GGD.
Op reis door de vaccinatielocatie in Almelo
Vlog 5, 18 februari 2021
Steeds meer mensen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daar zijn we blij mee. In Twente kunnen mensen op dit moment terecht bij twee vaccinatielocaties. De derde opent in maart.
Maar hoe ziet zo’n locatie er eigenlijk uit? En langs welke medewerkers kom je als je je prik gaat halen? Stefanie nam een kijkje bij onze locatie in Almelo.
Videotranscript vlog 5
[ muziek ]
Rode achtergrond met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Stefanie loopt door de vaccinatielocatie in Almelo.
Stefanie: Vandaag ben ik op de vaccinatielocatie in Almelo en hier heb ik afgesproken met Nejra. Nejra is arts hier op de vaccinatielocatie.
Nejra komt in beeld en zwaait.
Stefanie: Kun jij mij vertellen waar de mensen binnenkomen en hoe de locatie eruit ziet?
Nejra: We staan eigenlijk al op de plaats waar de mensen binnenkomen.
Nejra wijst naar een blauwe deur.
Nejra: Dat is door deze mooie door en buiten heb je nog een overkapping. Normaal gesproken staan hier een beveiliger en iemand van het Rode Kruis om de mensen te verwelkomen. Maar ook om ze een aantal vragen te stellen. Dit heeft betrekking op: Hebt u uw ID-kaart bij u? Een gezondheidsverklaring en een uitnodigingsbrief of e-mail is ook heel handig. Mochten mensen toch de verklaring vergeten zijn of er is iets mee gebeurd onderweg, dan is hier alsnog een reserve beschikbaar en die kun je dan ter plaatse invullen, uiteraard nadat je de handen hebt gedesinfecteerd. Vanaf hier lopen we dan verder en worden de mensen ook begeleid naar de eerste medische balie. Dus daar kunnen we wel even naar toe lopen?
Stefanie en Nejra lopen door de hal naar de eerste medische balie. Nejra wijst naar een aantal tafels.
Nejra: Welkom bij de eerste medische balie. Dit is de plek waar de eerste triage plaatsvindt. Hier stellen we mensen een aantal vragen en nemen we de gezondheidsverklaring door. Als ze hele eenvoudige vragen hebben die we kunnen beantwoorden, dan worden ze hier in principe al goedgekeurd met wat tips en adviezen voor onze prikkers en ook voor de mensen zelf. Met name goed afdrukken na de prik wordt hier geadviseerd. En mocht het toch iets ingewikkelder zijn qua gezondheidsverklaring, dan gaan we door naar mijn collega’s aan de tweede medische balie. En daar kom je via de linkerbaan.
Stefanie en Nejra komen aan bij de tweede medische balie. Nejra staat achter de tafels.
Nejra: Mijn collega’s en ik zitten hier normaalgesproken om de gezondheidsverklaring digitaal in te voeren voor de mensen en ook de tips en adviezen vast digitaal in het systeem te zetten voor de prikkers en administratief medewerkers. Mocht de gezondheidsverklaring al goedgekeurd zijn, dan ben je al via de rechterbaan hier naar toe verwezen naar onze mooie priklijnen. En anders word je hier alsnog vaak goedgekeurd en dan ga je door.
Stefanie: Super, dank je wel voor de informatie.
[ muziek ]
De priklijnen komen in beeld. Verschillende banen, met wachtplekken die 1,5 meter uit elkaar staan, leiden naar de prikhokken.
Stefanie en Nejra staan bij een computer voor één van de prikhokjes.
Stefanie: En waar zijn we nu eigenlijk beland?
Nejra: Nu ben je bij de laatste horde, als ik het zo mag noemen, voordat je de vaccins mag krijgen. En dat is bij onze nauwkeurige administratieve medewerkers. Zijn doen de laatste check. Of mensen hun ID-kaart bij zich hebben, of de gezondheidsverklaring goed hebben ingevuld en of ze klaar zijn om de prik te ontvangen. Als aan één van de bovenste twee niet is voldaan, dan mogen we de prik helaas niet geven. Dus het is wel belangrijk om die allebei goed op orde te hebben voordat je je hier meldt.
Stefanie: Heel duidelijk, dank je wel.
[ muziek ]
Rode achtergrond met het logo van de GGD.
Een kijkje achter de schermen bij LabMicTA
Vlog 4, 3 februari 2021
Op onze L-coronatestlocatie bij Universiteit Twente heeft LabMicTA speciaal voor de antigeentest, ook wel sneltest genoemd, een klein laboratorium ingericht.
Wat gebeurt er in dat lab? Hoe onderzoekt LabMicTa de afgenomen sneltesten? Ilse nam een kijkje achter de schermen…
Videotranscript vlog 4
[ muziek ]
Rode achtergrond met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Ilse loopt door de poorten bij de L-locatie op het terrein van Universiteit Twente. Ze komt binnen bij de testlocatie en draagt een mondkapje.
Ilse: Ik ben nu in de tent, waar ook wordt getest en ik ben wel benieuwd wat er gebeurt met een swabje nadat het is afgenomen bij de patiënt. Wat doet het lab daar dan mee?
Ilse loopt door de tent. Naast haar loopt Bregje.
Ilse: Ik ben dus in de tent en heb daar afgesproken met Bregje van LabMicTA. Bregje, wat gaan we doen?
Bregje: We gaan kijken bij het lab in de tent. Daar wordt de antigeentest uitgevoerd.
Ilse: Oké, ik ben benieuwd.
Ilse staat in een testcabine.
Ilse: Dit is de ruimte waar de patiënt normaal wordt getest en hier is een doorgeefluikje naar het lab en daar staan ook de swabjes.
Ze draait de camera naar de opening in de muur. In de opening staat een doosje met een aantal swabjes. Door het luik is Bregje te zien. Ze draagt persoonlijke beschermingsmiddelen.
Ilse: Daar is dus ook Bregje. Bregje vertel, wat zien we hier?
Bregje: Dit zijn de buisjes, daar zijn de swabjes in uitgewreven en daar is een dopje op gedaan en zijn ze in de bakjes gezet. Dit is het lab en daar worden de testen uitgevoerd.
De camera draait naar binnen. Evelien zit voor een apparaat waar wordt gekeken of de uitslagen van de coronatests positief of negatief zijn.
Ilse staat samen met Bregje en Elvira in het lab.
Ilse: We zijn nu dus in het labje.
Bregje wijst naar Elvira en zegt: Dit is Elvira. Elvira gaat de testen uitvoeren.
[ muziek ]
Elvira voert een test uit in het laboratorium.
Ilse: Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd. Hoe weet je nou of er corona in het testje zit?
Bregje: De test en het apparaat gaan op zoek naar de specifieke eiwitten van het coronavirus. Die toont het aan en dan krijg je een positieve of negatieve uitslag.
[ muziek ]
Elvira voert een test uit in het laboratorium.
Ilse: De antigeentest noemen we ook wel de sneltest, maar betekent dit dan ook dat die extra snel gaat?
Bregje: Ja, de test is met een half uur bekend. De uitslag wordt automatisch door het apparaat naar de GGD verzonden. Dus dat is heel erg mooi. Daarnaast kunnen er 24 testen tegelijk in het apparaat geladen worden. Na een half uur is de eerste test bekend en kan er verder doorgeladen worden. Dus in een uur tijd kun je ongeveer 50 testen uitvoeren.
Ilse: Heel goed uitgelegd en ik ben blij dat LabMicTA de GGD helpt om deze klus te klaren, want het is best wel ingewikkeld werk.
Bregje: LabMicTA levert daar natuurlijk heel graag een bijdrage aan. Hier op het lab in de GGD teststraat doen we de antigeentest, maar de GGD neemt natuurlijk ook PCR-testen af. Die gaan allemaal naar het grote lab van LabMicTA in Hengelo.
Ilse: En wil je daar nou meer uitleg over? LabMicTA heeft ook een heel leuk filmpje gemaakt en die staat op hun eigen social media kanalen. Dus als je daar even gaat kijken, dan kun je zien hoe de PCR-test werkt.
[ muziek ]
Rode achtergrond met het logo van de GGD.
Wil je weten hoe de PCR-test wordt uitgevoerd in het laboratorium?
LabMicTA legt het uit in deze video.
Langs bij testers Sanne en Sharon
Vlog 3, 26 januari 2021
Sanne en Sharon zijn testers bij GGD Twente. Ze werken in de L-locatie bij Universiteit Twente. Stefanie is benieuwd hoe hun werkdag eruit ziet en gaat bij ze langs.
Videotranscript vlog 3:
[ muziek ]
Rode achtergrond met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Stefanie loopt door de poorten bij de L-locatie op het terrein van Universiteit Twente. Ze loopt door twee hekken door en komt binnen bij de testlocatie.
Stefanie: Hoi Twentenaren, vandaag ben ik op de L-locatie bij de UT in Enschede en ik heb een afspraak met Sanne en Sharon. Sanne en Sharon zijn testers bij GGD Twente en ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe hun werkdag eruit ziet, dus we gaan even bij ze kijken.
Stefanie klopt op een deur en doet deze open. Ze loopt naar binnen. Binnen zitten Sharon en Stefanie 1,5 meter uit elkaar op twee stoelen.
Stefanie: Hallo.
Sharon: Hoi, ik ben Sharon.
Sanne: Hoi, ik ben Sanne.
Stefanie: Hoi Sanne en Sharon, ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe jullie werkdag eruit ziet. Kunnen jullie ons daar wat meer over vertellen?
Sanne: Ja, dat kan. We beginnen ’s ochtends om 8 uur. Dan gaan we een paar deurtjes verder naar onze testhokjes en dan gaan we alles klaarzetten om de dag te beginnen.
Stefanie: Dat klinkt heel erg interessant. Sharon, kun jij mij wat vertellen over hoe jullie de testen afnemen? Maakt het nog verschil of je het eerst in de neus of in de keel doet?
Sharon: Tegenwoordig nemen we hier twee testen af, zowel de antigeen- als de PCR-test. De PCR-test is zowel in de keel als in de neus. Het belangrijke daarbij is dat je eerste de keel afneemt, om daarna de neus te testen. Bij de keel is het belangrijk dat je echt de achterwand meepakt. Bij de neus is het belangrijk dat je echt het topje optilt. De meeste mensen denken dat we naar boven gaan, maar we gaan richting het oor. Het is echt belangrijk dat je naar de achterkant van de neus gaat. Dat duurt beide drie seconden en dan zijn we klaar. De antigeentest is enkel de neus.
Stefanie, Sanne en Sharon staan in de hal, vlak voordat ze de teststraat ingaan.
Stefanie: En welke handelingen moeten jullie uitvoeren voordat jullie de teststraat ingaan?
Sanne loopt naar een desinfectieapparaat en doet haar handen eronder om deze te desinfecteren.
Sanne: We hebben hier onze eerste stop. Hier moeten we onze handen desinfeceteren en vervolgens mogen we hier een mondkapje pakken en deze opzetten, om dan de teststraat in te gaan.
Ze pakt een mondkapje van een statafel en zet deze op.
[ muziek ]
Stefanie, Sanne en Sharon lopen met mondkapjes op door de gangen van de teststraat. Ook komen de testhokjes in beeld. Stefanie, Sanne en Sharon staan buiten, bij de uitgang van de teststraat.
Stefanie: Kunnen jullie ook iets vertellen over hoe je omgaat met mensen die bang zijn voor de test en heb je enkele tips?
Sanne: Er zijn heel veel mensen die voor het eerst bij ons komen en helaas al wilde verhalen van andere mensen hebben gehoord. Waar wij dan mee beginnen is goed uitleggen wat we gaan doen, hoe lang het duurt en wat vooral heel belangrijk is, is om tegen de mensen te blijven praten. Vaak tellen we ook samen met ze af, de drie seconden dat we in de keel zitten of in de neus.
[ muziek ]
De camera gaat langs een kast met allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen en benodigdheden voor de teststraat.
Stefanie, Sanne en Sharon staan weer buiten, bij de uitgang van de teststraat.
Stefanie: En wat gebeurt er als de test is afgenomen?
Sharon: Met de PCR-test neem je dus de twee testen af en op het moment dat we klaar zijn gaat het stokje in een buisje. Dan breken we de bovenkant van het stokje af en die gooien we weg. We draaien het dopje erop en zetten het buisje in een rekje. Dat rekje wordt twee keer per dag opgehaald door het laboratorium. De buisjes gaan allemaal in een rekje en dan neemt het lab het mee om te kijken wat de uitslag is. Bij de antigeentest draaien we het stokje in het dopje. Het stokje wordt uiteindelijk weggegooid en het buisje gaat direct naar het lab dat achter ons zit. Zij gaan daar op dat moment al testen om te kijken of de uitslag positief of negatief is.
Stefanie: Oké, Dank jullie wel Sanne en Sharon en over het lab vertelt Ilse jullie volgende week meer!
[ muziek ]
Rode achtergrond met het logo van de GGD.
“Voordat we de teststraat ingaan desinfecteren we onze handen en zetten we een mondkapje op. We beginnen ’s ochtends met alles klaar te zetten in onze testhokjes”, vertelt Sanne. De teststraat op de L-locatie is geen drive-in, maar een walk-through. Mensen lopen door de teststraat en krijgen een hokje toegewezen waar ze getest worden. De testers hebben persoonlijke beschermingsmiddelen aan en staan klaar om de test af te nemen.
PCR- en antigeentest
Bij de L-locatie neemt GGD Twente twee testen af, de PCR-test en de antigeentest. Sharon vertelt erover: “De PCR-test wordt zowel in de keel als in de neus afgenomen. Het belangrijke daarbij is dat je eerst de keel afneemt om daarna de neus te testen. Dat duurt beide drie seconden. Bij de antigeentest nemen we alleen een swap af in de neus.” De uitslag van een antigeentest is er veel sneller. Daarom wordt deze test ook wel een sneltest genoemd. “Zodra de test is afgenomen, gaat deze direct naar het laboratorium die achter de teststraat is gevestigd. Daar wordt meteen gekeken of de uitslag positief of negatief is”, vertelt Sharon.
Angstig
Sommige mensen zijn angstig voor het afnemen van een coronatest. “Er zijn heel veel mensen die voor het eerst bij ons komen en helaas al wilde verhalen van andere mensen hebben gehoord”, vertelt Sanne. “We beginnen altijd met goed uitleggen wat we gaan doen, hoelang het duurt en we blijven met de mensen praten. Vaak tellen we de drie seconden dat we in de keel of neus zitten, met ze af.”
Volgende week gaat Ilse langs bij het laboratorium en krijgt ze te zien hoe de testen in het lab worden verwerkt.
Nieuwe test- en vaccinatielocatie: de voorbereidingen
Vlog 2, 12 januari 2021
GGD Twente heeft een grote test- en vaccinatielocatie geopend. Collega Ilse Voortman nam een kijkje bij de voorbereidingen en de opbouw van onze nieuwste locatie. In een grote tent op parkeerplaats P3 van de Universiteit Twente begint GGD Twente vrijdag 15 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers.
Videotranscript vlog 2:
[intromuziek]
Opening met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
[autogeluiden]
Ilse zit in de auto en is aan het rijden. Ze schakelt en kijkt om zich heen.
Ilse: Vandaag ben ik onderweg naar het terrein van Universiteit Twente in Enschede. Daar heeft de GGD een enorm grote tent opgebouwd, waar we heel veel mensen kunnen testen op corona en kunnen vaccineren. Ik ben nu onderweg en ik ga even kijken hoe het er daar allemaal uitziet.
Ilse staat op een grasveld. Achter haar is de grote tent te zien waar GGD Twente een nieuwe test- en vaccinatielocatie opbouwt.
Ilse: Het is best wel groot. Jullie zien het achter mij. Het zijn twee tenten en ze zijn aan elkaar geschakeld. Daar achter is ook de parkeerplaats. Daar ga ik nu naar toe.
Een grote toegangspoort, met daarop de woorden ‘welkom bij test- en vaccinatiecentrum Twente’ komt in beeld. Wanneer de camera naar rechts draait zien we de tenten.
Ilse staat voor de toegangspoort.
Ilse: Bij de toegangspoort kun je al duidelijk zien dat het van GGD Twente is. Ze zijn nu nog druk bezig om de laatste dingen af te maken.
Ilse staat in de tent met collega Dianne Wegereef.
Ilse: Op de teststraat is ook Dianne Wegereef. Zij is teststraatcoördinator.
Dianne zwaait naar de camera.
Ilse vraagt aan Dianne wat een teststraatcoördinator doet.
Dianne: Momenteel ben ik druk hier op de L-locatie op de campus. We zijn hier alles aan het inrichten omdat de locatie volgende week moet gaan draaien.
Dianne en Ilse lopen langs de testcabines.
Dianne: Dit zijn alle testcabines en tevens zijn het ook vaccinatiecabines, omdat we de boel nu in tweeën hebben gesplitst.
Ilse vraagt: En wat maakt deze locatie nou zo anders dan al die andere locaties?
Dianne: Wat maakt hem anders? De locatie is natuurlijk veel groter. Onze andere locaties zijn drive-in locaties. Dit is een walk-thru. We gaan hier zowel PCR- als antigeen-testen afnemen. En we hebben hier veel meer testlijnen. Het aantal tests dat we kunnen afnemen is dus veel groter dan bij onze andere teststraten.
Ilse: Volgens mij heb jij best wel een drukke baan, want het lijkt mij een hele hoop geregel.
Dianne: Momenteel is het best hectisch inderdaad maar het is erg leuk om te doen.
Ilse: Goed zo Dianne. We kunnen echt niet zonder jou. Dank je wel.
Ilse filmt zichzelf van boven. Achter haar, op de grond, liggen bordjes met bewegwijzering.
Ilse: Straks komen hier natuurlijk ontzettend veel mensen. Dan is goede bewegwijzering heel erg belangrijk. En ik zie daar toch een leuke!
Ilse filmt het bord waar ‘Koffiehoek’ op staat.
Ilse: De koffiehoek. Daar ga ik nu naar toe.
[outromuziek]
Test- en vaccinatielocatie
De L-locatie is al even in gebruik. Sinds 6 januari test GGD Twente hier mensen op het coronavirus. Op deze locatie kunnen 10 testlijnen worden ingezet. Dianne Wegereef, coördinator teststraat, vertelt in de vlog over de grootste verschillen tussen de L-locatie en de andere testlocaties van GGD Twente: “Deze locatie is natuurlijk veel groter. We kunnen hier veel meer tests afnemen dan bij onze andere locaties. Onze andere teststraten zijn drive-in-locaties, dit is een walk-thru, je loopt er doorheen. Een ander belangrijk verschil is dat we in de L-locatie testen met PCR- én antigeen-testen. Bij de andere testlocaties in Twente, testen we alleen met PCR-testen.”
Vanaf vrijdag 15 januari begint GGD Twente met het vaccineren van zorgmedewerkers. “Zorgmedewerkers worden uitgenodigd door hun eigen werkgever. Wij als GGD zorgen dat ze worden gevaccineerd”, vertelt afdelingshoofd corona Liesbeth de Wit aan 1Twente. De komende weken vinden 300 tot 400 vaccinaties per dag plaats.
Meer weten over de L-locatie bij de Universiteit Twente? Bekijk dan ook de reportages van Tubantia en RTV Oost.
Op stap met Ilse en Stefanie
Vlog 1, 8 januari 2021
Ilse en Stefanie werken bij GGD Twente. Ilse als deskundige infectiepreventie en Stefanie als verpleegkundige corona. De komende tijd nemen zij jou mee achter de schermen bij de GGD. Vloggend gaan ze langs bij verschillende afdelingen en collega’s. Ga je met ze mee op stap?
Videotranscript vlog 1:
[intromuziek]
Opening met de tekst: Op stap met Ilse en Stefanie.
Ilse en Stefanie staan voor de ingang van het Twentehuis in Enschede.
Ilse: Beste Twentenaren, ik ben Ilse.
Stefanie: En ik ben Stefanie.
Ilse: En wij gaan vloggen voor GGD Twente. Dat is best wel spannend, want dat hebben we nog nooit gedaan.
[gelach]
Stefanie: Wij werken allebei bij GGD Twente. Ik als verpleegkundige corona.
Ilse: En ik ben deskundige infectiepreventie. Dat is een hele mond vol, maar ik weet alles over het voorkomen van infectieziekten en hygiënemaatregelen.
Stefanie: De komende weken gaan we jullie meenemen in het verhaal van de GGD.
Ilse: Ga je mee op stap?
[muziek]
Stefanie en Ilse lopen op straat, langs het Twentehuis. Ze eindigen voor de hoek van het Twentehuis.
Ilse: Als we niet vanuit huis werken, dan werken we vanuit het Twentehuis.
Stefanie: Een groot kantoorpand in het centrum van Enschede.
Ilse en Stefanie wijzen omhoog en laten het grote, hoge kantoorgebouw zien.
[muziek]
Ilse loopt door de draaideur bij de ingang van het Twentehuis en zwaait naar de camera.
Ze komen binnen en laten de balie en entree van het kantoorpand zien.
Samen lopen ze in het trappenhuis omhoog, anderhalve meter uit elkaar.
Ze komen aan op de vierde verdieping van het Twentehuis.
Stefanie: Nou, we zijn op de corona-afdeling beland.
Ilse: Bek af, vierde verdieping.
Stefanie: Maar wie werken hier nu eigenlijk allemaal?
Ilse: Daarover later meer.
[outromuziek]