Uit de laatste cijfers blijkt dat jongeren de seksuele en relationele vorming op school het cijfer 5,8 geven. Een krappe voldoende.

portret van Liesbeth ter Braakdoor: Liesbeth ter Braak, sociaal verpleegkundige Seksuele gezondheid en casemanager Centrum Seksueel Geweld

De meeste aandacht wordt gegeven aan de pil, condooms en andere voorbehoedsmiddelen. Over bijvoorbeeld de leuke kanten van seks, homoseksualiteit en wensen en grenzen wordt minder gesproken. 57% van de jeugd praat niet met ouders over sexting (online versturen van seksueel getinte foto’s, zonder toestemming).

Er wordt veel gezocht op internet en soms ook aan vrienden gevraagd. Dat deze informatie niet altijd juist is kom ik tegen op mijn spreekuur, zowel bij hoog- als laagopgeleide jongeren.

Spreekuur Poli Seksuele Gezondheid

Er komt een 18-jarig meisje op mijn spreekuur. Ze heeft seks gehad zonder condoom en is bang dat ze een soa heeft opgelopen. Ik stel wat vragen en besluit dat ik een vaginaal uitstrijkje wil hebben. Tegenwoordig kunnen vrouwen met een wattenstaafje zelf een uitstrijkje maken uit hun vagina. Terwijl ik dit uitleg zie ik dat ze me niet helemaal begrijpt. Ik vraag wat ze lastig vindt en ze zegt dat ze niet goed weet waar haar vagina zit.
We zoeken een plaatje met een goede afbeelding van de vrouwelijke geslachtsorganen en ik leg haar uit hoe het lichaam van de vrouw er uit ziet. Na deze uitleg lukt het haar om een uitstrijkje te maken. Het voelt voor haar ongemakkelijk om haar eigen vagina aan te raken.

Vervolgens bespreken we hoe het voor haar is om seks te hebben. Ze weet dat eigenlijk niet zo goed. Seks hoort erbij, ze weet niet goed wat ze wel en niet wil en hoe ze dat dan ook kan aangeven.
Thuis wordt daar ook niet over gepraat, wel over de pil en condooms. Dat is alles. Op school is er kort aandacht aan het thema besteed, maar er werd vooral veel gelachen in de klas. In de lesboeken stond ook alleen het biologie verhaal.

Hoe komen de jongeren dan aan de juiste informatie?

Door social media gaan we er vaak van uit dat jongeren alles wel weten over seks en relaties. Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat dit vaak niet zo is.
Wie is er verantwoordelijk voor de seksuele en relationele opvoeding van jongeren? School? Ouders? Allebei?

Meer weten?

Gelukkig is er veel materiaal dat ouders en school kunnen gebruiken om het gesprek met de jongere aan te gaan. Voor informatie hierover kunnen mensen contact opnemen met het Team Seksuele Gezondheid.

Bron: Thermometer seksuele gezondheid 2017