Na 5 jaar als expat in Amerika woont GGD adviseur Milieu en Gezondheid Marije Viveen weer in Nederland. 

Marije is here to stay. Net als de eikenprocessierups. In deze blog vertelt ze hoe ze leeft met de eikenprocessierups.

Ik ben weer terug

Na een aantal jaar in het buitenland te hebben gewoond, ben ik weer terug in Nederland, in Deventer om precies te zijn. Het voelt heerlijk om hier weer te zijn. Door mijn tijd in het buitenland ben ik Nederland meer gaan waarderen. Sommige zaken zijn in mijn beleving wel veranderd: zo zie ik ineens overal elektrische fietsen (wat rijden die fijn trouwens!).

Een ander fenomeen dat mij een beetje is ontgaan de laatste 5 jaar is de eikenprocessierups. Een rups met lange witte haren die vooral in eiken leeft en overlast veroorzaakt met zijn brandharen. Ze zitten in heel Nederland, ook hier in de omgeving. In mijn nieuwe baan als adviseur bij GGD IJsselland en Twente komen we elkaar weer tegen. In deze baan mag ik anderen adviseren over de rups. Hiervoor heb ik me eerst flink in de kleine kriebelbeestjes verdiept. Dit is wat ik leerde:

Een vaste bewoner van Nederland

Het is voor mij inmiddels duidelijk dat de eikenprocessierups ook een vaste bewoner van Nederland is geworden. Here to stay dus, net als ik. Dit betekent dat we moeten leren om met ze samen te leven. Gelukkig is er veel informatie te vinden op internet, onder andere op rupsen.info, waarin tips worden gegeven.

Vanaf begin juni kan de overlast gaan beginnen, met de piek eind juni / begin juli. Je kunt dan kiezen om jezelf in huis op te sluiten met alle ramen en deuren gesloten, maar dan valt er weinig te genieten van Nederland. Ik kies liever voor een andere strategie: ik ga me eerst oriënteren waar overlast kan ontstaan. Als ik dan daar in de buurt moet zijn, kan ik me voorbereiden door geschikte kleding te dragen en niet te gaan zitten onder bomen met rupsen, verder haal ik alvast een grote pot met mentholzalf in huis, oh ja en plakband!

Meer weten over bestrijding van, en gezondheidsklachten door de rups?

Wil je meer weten over de bestrijding van de eikenprocessierups? Ga dan naar de website van je gemeente. Voor vragen over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups kijk je op rupsen.info.