Je bent heerlijk op vakantie. Plots word je ziek en heb je een dokter nodig...

Wie dit weleens heeft meegemaakt weet hoe dat is. Er gaat vaak van alles door je hoofd. Waar moet ik heen? Hoe maak ik mij verstaanbaar? Wat gaat het allemaal toch anders dan ik gewend ben! Is dit echt wel een goede dokter?

fotoportret van Marleen van der Waldoor Marleen van der Wal, Gezondheidsbevorderaar asielzoekers en statushouders

"In Nederland moet je wachten, water drinken en paracetamol nemen"

Voor mensen die nieuw zijn in Nederland, zoals vluchtelingen, geldt dit ook. In mijn werk als gezondheidsvoorlichter van GGD Twente praat ik met vluchtelingen over het thema gezond zijn én blijven. Ik geef de voorlichtingen in het Nederlands. Er is een tolk aanwezig die vertaalt. De tolk geeft ook aan als deelnemers iets niet begrijpen.

Kort geleden was ik nog op bezoek in een asielzoekerscentrum om een groep Arabische sprekende vrouwen voorlichting te geven. Deze vrouwen waren nog maar kort in Nederland. Ik vroeg de vrouwen naar het verschil tussen de gezondheidszorg hier in Nederland en het land waar zij vandaan komen. De antwoorden die de vrouwen gaven hoor ik vaak:

  • In Nederland moet je wachten, water drinken en paracetamol nemen.
  • De dokter doet geen onderzoek en je krijgt geen medicijnen.
  • De dokter draagt geen witte jas.
  • In Nederland mag je niet meteen naar het ziekenhuis.

Uitleg en praktische adviezen

Ik leg uit waarom wij dingen anders doen. Dit haalt een deel van het onbegrip weg. Ook bespreken we praktische zaken.

Laatst was ik bij een groep statushouders die al in de gemeente wonen. Ik vroeg het volgende: “Het is 10 uur in de avond, je kind is ziek en je hebt een dokter nodig. Het kan niet wachten tot de volgende dag. Wat doe je?”. Een vrouw zei: “112 bellen!”. Haar buurvrouw antwoordde: “Nee joh, dat is het nummer voor kinderen die mishandeld worden”. Het komt regelmatig voor dat men de huisartsenpost niet kent en vaak is het nummer helemaal onbekend. Ik laat ze het nummer dan meteen in hun telefoon zetten.

Meer dan 'n nieuwe taal leren

Wonen in een nieuw land betekent niet alleen een nieuwe omgeving en een nieuwe taal. Je moet ook heel veel dingen leren die voor ons vanzelfsprekend zijn. Het is daarbij belangrijk dat vluchtelingen ook duidelijke informatie krijgen over gezond zijn én blijven in Nederland.

Meer weten?

Kijk op Pharos.