Een zonnige dag in april. Wij staan met onze GGD stand bij de jaarlijkse Hulsbeekdag bij het recreatiepark Het Hulsbeek.

door: Cindy Ziegerink, sociaal verpleegkundige infectieziektenportret van Cindy Ziegerink

We hebben een mooi plekje in de zon en er zijn veel bezoekers. Door middel van een quiz testen we mensen op hun tekenkennis. De kinderen kunnen ook prijsjes winnen door vragen over de teek goed te beantwoorden. Een heerlijk dagje met bijna alleen maar vrolijke mensen.

De reden dat we voorlichting geven wordt echter heel snel duidelijk als er een mevrouw in een rolstoel voorbijkomt. Ze wordt geduwd door haar man. Ze vertelt emotioneel dat ze al jaren gewrichtsklachten heeft door de ziekte van Lyme. Jaren geleden is ze gebeten door een teek waarna de klachten zijn begonnen. De diagnose Lyme is na een lang traject van onderzoeken, dokters en ziekenhuizen uiteindelijk vastgesteld.

De teek

Een piepklein beestje, maar als het zich vastbijt aan je lichaam, kan het toch grote gevolgen hebben. Wat dus start met lekker spelen in het gras, picknicken, de hond uitlaten of voetballen, kan eindigen met een infectie: de teek kan de ziekte van Lyme overdragen. De ziekte van Lyme kan beginnen met vage klachten. Bijvoorbeeld koorts en spier- of gewrichtspijn. Soms lijkt het gewoon een zomergriepje. Maar op den duur kan het ellendig worden.

Toch kun je alle ellende voorkomen. Door tijdens de zomerperiode binnen te blijven, voorkom je het probleem... Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Hoe dan wel? Het is belangrijk altijd je lichaam en dat van de kinderen aan het einde van de dag te controleren. Belangrijk om te weten is dat deze beestjes van warme plekjes houden. Controleer dus goed je knieholtes, liezen, oksels en achter je oren.

Een teek gevonden. Wat nu?

Tijdens de Hulsbeekdag kregen we veel vragen over wat je moet doen bij een tekenbeet.
Haal de teek eruit met een tekentang of een pincet. Het is niet de bedoeling dat je er voor die tijd wat op doet. Dus geen alcohol, jodium of zeep. Als je de teek extra irriteert dan is er juist een grote kans dat hij toch ziekteverwekkende bacteriƫn vrij laat. Verder vooral geen draaiende beweging maken, eigenlijk om dezelfde reden als hierboven genoemd staat.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts wanneer

  • de teek langer heeft gezeten dan 24 uur, of
  • als er een rode kring ontstaat op de plek waar de teek verwijderd is, of
  • wanneer je klachten krijgt binnen 3 maand nadat je de teek hebt verwijderd

Tip!

Om de kans op een tekenbeet te verkleinen kun je ook uit voorzorg een DEET bevattend middel gebruiken.

Vragen?

Heb je vragen over teken of de daarbij horende klachten of ziekten? Blijf er dan niet mee zitten. Neem contact met ons op!