Meldpunt Infectieziekten van GGD Twente geeft informatie over muggen en tips om ze te voorkomen.
Kun je ziek worden van een muggenbeet? Hoe kun je muggen voorkomen? En welke maatregelen neem je als je op reis gaat naar een land waar exotische muggen zijn? Op de Werelddag van de mug vertellen we hier graag meer over.
Meer dan 30 soorten muggen
In Nederland komen meer dan dertig soorten muggen voor. Soms ook exotische muggen. Deze komen bijvoorbeeld via internationaal transport of via reizigers ons land in. Een voorbeeld hiervan is de Aziatische tijgermug. Deze vinden we de laatste jaren vaker in Nederland.
Ziek worden door een muggenbeet
Als je in Nederland door een mug wordt gebeten, dan is dat vooral vervelend. Het kan bijvoorbeeld jeuken. Maar van beten van sommige exotische muggen kun je ziek worden. Dat kan alleen als deze muggen zelf besmet zijn met ziekten. Het gaat dan om ziekten zoals knokkelkoorts, zika-virus, malaria en westnijl-virus. De kans is klein dat de exotische muggen in Nederland nu ziektes overdragen. Maar als bijvoorbeeld de tijgermug zich hier vestigt, neemt deze kans in de toekomst wel toe. Daarom zet de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zich in om deze mug te bestrijden. Heb je na bezoek aan een gebied in het buitenland waar muggen voorkomen, klachten die op griep lijken? Bel dan altijd je huisarts. Doe dit ook als je maatregelen hebt genomen om muggenbeten te voorkomen, zoals het gebruik van malariatabletten. Als er op tijd met het goede medicijn behandeld wordt, kun je weer helemaal beter worden.
Muggen voorkomen
Je kunt zelf een en ander doen om gewone muggen en exotische muggen te voorkomen. Vrouwelijke muggen leggen eitjes op of bij water. De larven uit de eitjes leven in het water. Dus zorg ervoor dat muggen niet in water rondom het huis eitjes kunnen leggen. Laat bijvoorbeeld geen water in emmers of bloempotten buiten staan.
Je kunt ook de volgende maatregelen nemen tegen muggen:
- Slaap in een kamer waar geen muggen zijn.
- Gebruik een muggennet dat is behandeld met een middel tegen insecten, bijvoorbeeld een klamboe.
- Loop tussen zonderondergang en zonsopgang niet met blote armen en benen.
- Bescherm blote huid met een middel tegen muggen waar DEET in zit.
Lees meer over exotische muggen en ziekten die muggen kunnen veroorzaken.
Tijgermug gezien?
Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? Dan kun je dit melden bij de NVWA. Op de website van de NVWA lees je hoe een tijgermug er precies uitziet.
Op reis
Ga je op reis naar een land waar exotische muggen veel aanwezig zijn? Dan is het belangrijk om maatregelen tegen muggen te nemen. Kijk voor adviezen hierover op GGDreisvaccinaties.nl. Of download de app ‘GGD reist mee’ met handige informatie voor als je op reis gaat.
Heb je vragen?
Dan kun je bellen met het Meldpunt Infectieziekten GGD Twente. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 053 – 487 68 40, optie 2.